A mesura que es pren consciència de la importància del consum energètic (en termes econòmics i mediambientals), els sistemes informàtics van incorporant mecanismes que permeten consumir l’energia mínima sense perdre funcionalitat en el seu ús.
L’estalvi eficient d’energia ajuda a estendre la vida útil dels equips i a una disminució de les emissions de CO2 necessàries per a generar electricitat.
La idea bàsica de l’estalvi d’energia és apagar quan no s’utilitze. En els ordinadors podem aplicar aquesta regla a dispositius individuals (processadors, discos, monitors, …) o a tot l’equip en el seu conjunt (amb les opcions de suspensió i hivernació que comentarem més avant).
Quan es pot ‘apagar’ un dispositiu?
Quan es detecta que, passat un temps d’inactivitat, no s’està usant. En el moment en què es necessite de nou, el sistema posarà en marxa, automàticament, el dispositiu.
Per exemple: si un disc dur no s’ha utilitzat durant un temps, el sistema pot ‘apagar-lo’ (amb el que aconseguirem estalviar energia i perllongar la vida útil del disc) i, quan detecte que es va a utilitzar de nou, ‘encendre’l’ automàtica i immediatament.
Generalment podrem configurar el temps d’inactivitat que considerem convenient per a procedir a l’apagat de cadascun dels dispositius.
L’apagat de dispositius no afecta gens ni miqueta a l’ús habitual d’un ordinador. Encara que pot haver-hi un xicotet retard en la reactivació d’un dispositiu, sol passar desapercebut.
Quan es pot apagar tot el sistema?
Si anem a deixar de treballar i podem tancar la sessió (és a dir, podem tancar tots els programes amb els quals estem treballant), l’ideal és apagar completament l’equip. Així aconseguim el major estalvi d’energia possible.
En algunes ocasions voldrem deixar d’utilitzar l’equip temporalment, però ens interessaria reprendre el treball tal qual el vam deixar. En aquests casos, podrem passar a qualsevol d’aquests 3 estats d’estalvi energètic:
- suspensió: tots els documents oberts i programes es guarden en memòria i l’equip pot reprendre ràpidament el funcionament a ple rendiment quan desitge continuar treballant. Posar l’equip en estat de suspensió és com posar en pausa un reproductor de DVD.
Un equip en estat de suspensió continua consumint una xicoteta quantitat d’energia. - hivernació: la hivernació guarda els documents i programes oberts en el disc dur i després apaga l’equip. És l’opció que estalvia més energia ja que equival a un apagat de l’equip, però ‘memoritzant’ el que s’estava fent.
- suspensió híbrida: és una combinació del mode de suspensió i hivernació que guarda tots els documents i programes oberts en la memòria i en el disc dur. Si es produïx un error d’alimentació, el treball es restaura des del disc dur.
La majoria d’equips permeten configurar els temps d’inactivitat per a passar a aquests modes automàticament.
No obstant això, no tots els equips suporten aquests 3 estats d’estalvi energètic. En alguns només es disposa de l’opció de suspendre, en altres no hi ha suspensió híbrida, …
Com es reactiva un sistema suspés/hivernat?
Normalment n’hi ha prou amb moure el ratolí o polsar una tecla. Encara que pot ser necessari polsar el botó d’encés per a ‘ressuscitar’ a l’equip.
Si volem treballar en remot, no podrem utilitzar cap de les opcions anteriors. Però açò no ha de ser un impediment per a l’estalvi energètic. L’ASIC ha preparat una aplicació que permet ‘despertar’ als equips des de la Intranet (és a dir, des de qualsevol lloc amb connexió a Internet). D’aquesta manera, podem deixar que els nostres equips passen a un estat d’estalvi energètic sense preocupar-nos de com podrem tornar a l’estat en què els vam deixar.
Tota la informació sobre este tema la trobaràs en l’apartat dedicat a l’estalvi d’energia en la web de l’ASIC.
És complicat configurar l’estalvi d’energia?
Els sistemes moderns incorporen configuracions predeterminades per a situacions típiques (equip portàtil, equip de sobretaula, servidor, …). D’aquesta forma, és senzill aplicar una configuració estàndard sense haver de revisar cada un dels paràmetres.
Pots consultar les guies de configuració per als distints sistemes operatius que hem elaborat en l’ASIC.
Buen artículo, hay mucha gente que no apaga el ordenador nunca porque tiene entendido que apagarlo es perjudicial para el mismo (leyendas urbanas absurdas), por sentido común, cuanto menos tiempo permanezca encendido un ordenador más tiempo duran sus circuitos….ya sólo falta que la gente asuma que debe hacerlo.