eduroam

eduroameduroam (educational roaming) és un projecte que facilita la mobilitat de la comunitat universitària, permetent que els usuaris es connecten a les xarxes informàtiques de forma transparent i segura.

La UPV, igual que la majoria de les universitats espanyoles, forma part d’aquest projecte internacional que comprén a tota Europa, Canadà, Xina, Japó i Austràlia.

Qualsevol membre (alumnes, professors, investigadors, personal, …) d’una institució adscrita a eduroam pot connectar-se directament a les xarxes informàtiques de qualsevol altra institució eduroam. Els usuaris utilitzen sempre les credencials de la seua institució i la validació es realitza, de forma totalment segura, amb els servidors de la seua pròpia institució.

Per exemple, quan Alicia (una alumna de la UPV) se’n vaja d’Erasmus a Alemanya, podrà obrir el seu portàtil i connectar-se directament a la xarxa Wi-Fi de la Universitat germànica. No necessitarà cap sol·licitud prèvia i utilitzarà les seues credencials de la UPV per a autenticar-se. A més, seran els servidors de la UPV els que facen la validació, sense que el seu usuari i contrasenya siguen escodrinyats per cap equip alié.

País Usuaris
Espanya 691
Alemanya 56
Portugal 43
Països Baixos 26
República Txeca 17
Noruega 8
Àustria 7
Bèlgica 6
Dinamarca 5
França 4
Suècia 4
Polònia 3
Eslovènia 2
Finlàndia 2
Suïssa 2
Turquia 2
Croàcia 1
Grècia 1

En els últims anys s’està experimentant un creixement espectacular de l’ús d’eduroam i, en aquest curs acadèmic, hem tingut persones de més de 160 institucions distintes, repartides entre 18 països, que s’han connectat a la xarxa sense fil de la UPV a través d’eduroam. En la taula adjunta pots veure la procedència dels usuaris externs que s’han connectat a eduroam en la UPV durant el curs acadèmic 2009/10.

També s’observa un ràpid creixement de l’ús d’eduroam per part de la comunitat universitària de la UPV. En aquest curs acadèmic més de 450 usuaris de la UPV han utilitzat les xarxes sense fil d’altres institucions adherides al projecte eduroam.

Si vols més informació sobre aquest servei, visita l’adreça:

http://eduroam.upv.es