Conclusions del EuroSakai 2010

Com ja varem informar a través de la web de la UPV, la setmana passada vàrem allotjar la reunió europea del projecte Open Source Sakai, més conegut entre nosaltres com PoliformaT, i en el qual el ASIC és part important de desenvolupament, especialment en l’apartat d’internacionalització.

La conferència va tenir una bona assistència (unes 100 persones) amb gent de Sakai de tota Europa, encara que amb una major concentració d’Espanya.

El dilluns, els responsables de desenvolupament de Sakai Aaron Zeckoski i Anthony Whyte van impartir un curs tècnic sobre la plataforma Sakai. A partir del dimarts es van desenvolupar les sessions paral·leles. Moltes de les presentacions  es poden trobar en la pàgina wiki de la conferència. Algunes contribucions especialment destacables van ser:

  • Una gran visió de conjunt de l’ús de LMS (learning management systems) a Espanya per M ª Paz Prendes Espinosa, de la Universitat de Múrcia.  Mª Pau ens va donar un esbós del seu procés d’avaluació que els va dur a triar Sakai sobre Moodle.  Aquest estudi es pot llegir en una pàgina web n la que es mostra una gran part del seu material i proporciona un mapa d’ús de LMS en tota Espanya. Una de les lliçons d’aquesta presentació és que “moltes persones estan usant Moodle, perquè moltes persones estan usant Moodle”, no necessàriament com a resultat d’un procés d’avaluació formal.
  • Nuno Fernández i Feliç Gouveia, de la Universitat Fernando Pessoa va presentar una interessant eina de supervisió del treball dels estudiants, que està actualment en fase de prototip i que sembla tenir moltes aplicacions immediates.
  • L’empresa Samoo va fer una molt bona aportació sobre les eines de conferència web integrades amb Sakai. Una vegada més, estic desitjant les seues diapositives. Existeixen diverses eines de codi obert que estan adquirint una maduresa suficient i que donaran a la comunitat Sakai una gran flexibilitat en noves metodologies docents.
  • Distints membres de l’equip de desenvolupament la UPV van presentar també sessions comunicant a la comunitat les nostres experiències amb l’eina. Es van tractar temes de configuració i actualització de servidors, Internacionalització o ús de Polimedia dins de Sakai. També és de destacar la col·laboració diversos professors que van comunicar la seua visió en com utilitzar Sakai para proporcionar als alumnes el que necessiten o com generar documents per als alumnes amb XML.
  • I, per descomptat, la presentació final del congrés, per part del Director Executiu de la Fundació Sakai, que va estar centrada en Sakai 3. Es va fer una crida a la comunitat Sakai Europea a emprendre immediatament amb un procés de translació lingüística per a Sakai 3. L’equip de Sakai 3 està compost principalment per nord-americans i britànics i és necessari que aquest equip reba el feedback adequat des del primer moment per a assegurar-se que la internacionalització de l’arquitectura de la plataforma s’aborda des d’un primer moment. A pesar que els nadius anglesos poden tenir bones intencions, és probable que cometen errors si la resta de la comunitat Sakai de parla no anglesa no col·labora en el projecte.

.

2 thoughts on “Conclusions del EuroSakai 2010

  1. Buenas tardes:

    Como miembro de la comunidad universitaria me inscribí a las noticias del ASIC para mantenerme informado de las últimas noticias en materia de comunicación y recursos informáticos. Ante todo teneis mi reconocimiento por el esfuerzo que realizais para informar a los diferentes usuarios de la universidad.

    Esperaba impaciente las conclusiones del congreso de Sakai, pues me parece que es una herramienta que bien utilizada puede suponer una gran ayuda tanto para alumnos como para profesores.

    Al recibir el correo con la última entrada en el blog he querido leer la noticia completa cuanto antes y, aunque el mensaje se entiende completamente, he de reconocer que la redacción del mismo me ha decepcionado un poco. Supongo es fruto de las prisas (por la cantidad de trabajo que teneis entre manos) y de la falta de una lectura pausada por una segunda persona.

    Espero que esta sugerencia os anime a seguir con vuestra labor. Gracias de nuevo

    Juanma

    “Una de las lecciones de esta presentación es que muchas personas están usando Moodle, porque muchas personas están usando Moodle, no necesariamente como resultado de un proceso de evaluación formal.” (Esta es solo la primera)

  2. Estimado Juanma,

    Te agradecemos tus comentarios, así como tu asiduidad en la lectura del blog. Aparte del error que nos comentabas, como también indicas, había otros que ya han sido corregidos, y posiblemente fueran fruto de las prisas por transmitiros información sobre el resultado del congreso cuanto antes. Sacamos tiempo de donde no lo hay para compartir nuestras experiencias y novedades con vosotros en el blog, y aunque siempre intentamos cuidar la redacción con una doble lectura, en esta ocasión no fue posible.

    Sin embargo, con respecto al error que observas y comentas, te puntualizo que, si bien en una lectura apresurada puede parecer un error, si lo relees con más cuidado e intentando comprender qué se está diciendo, podrás comprobar que es una observación irónica (que transcribimos literalmente de los comentarios de la autora de dicha ponencia) en la que la viene a decir que realmente Moodle no es mejor que Sakai por ningún dato empírico y que la gente en España suele elegir dicho LMS en lugar de otros principalmente porque es la herramienta que casi todo el mundo usa (¿A dónde va Vicente? A donde va la gente).

    En cualquier caso, te animo a seguir consultando asiduamente nuestro blog, a recordarnos cuando hacemos algo mal y a darnos ánimos o felicitaciones si algo de lo que publicamos te gusta o te parece interesante.

    Recibe un afectuoso saludo,

    Aristóteles Cañero
    Área de Sistemas de Información y Comunicaciones

Comments are closed.