Actualitzacions de programari

Per a tindre el nostre ordinador al dia és molt important mantindre totes les aplicacions actualitzades, tant el Sistema Operatiu com la resta del programari que tinguem instal·lat.

Els fabricants desenvolupen contínuament actualitzacions que corregeixen errors i augmenten la seguretat de les aplicacions informàtiques, però, en moltes ocasions, és responsabilitat de l’usuari aplicar aquestes actualitzacions o actualitzar la versió dels programes.

Repassarem breument com podem tindre actualitzat el nostre equip.

Sistemes Operatius

Tots els Sistemes Operatius actuals tenen l’opció de mantindre’s actualitzats automàticament. Normalment es pot configurar amb quina freqüència es cercaran les actualitzacions i en quin moment s’aplicaran les mateixes (per a no interferir amb el període d’ús de l’equip).

No obstant això, és interessant llançar ‘a mà’ la recerca d’actualitzacions amb certa periodicitat. D’aquesta manera es pot comprovar si hi ha alguna actualització, considerada no crítica, que estiga pendent de la nostra aprovació.

Aplicacions de Microsoft

En els sistemes Windows es pot integrar la recerca i aplicació d’actualitzacions dels productes de Microsoft junt amb l’actualització del Sistema Operatiu. D’aquesta forma podem estar tranquils, ja que tot el procés es realitzarà automàticament sense necessitat de la nostra intervenció.

  • Els equips amb Windows XP han de visitar Microsoft Update per a activar aquesta característica
  • Els equips amb Windows Vista o Windows 7 es configuren des del complement Windows Update

Adobe Reader

Aquest visor està instal·lat en la majoria dels equips i, últimament, està sent un dels programes més utilitzats per a llançar atacs informàtics.

És molt important comprovar que tenim l’última versió de l’aplicació. Per a això:

  • Accedim a l’opció ‘Acerca de Adobe Reader…‘ en el menú Ayuda per a esbrinar la versió que tenim instal·lada
  • I des de la pàgina de descàrrega comprovem si necessitem instal·lar l’última versió de l’aplicació

Amb l’última versió instal·lada, haurem de dedicar uns minuts a la seua configuració. En la gestió de Preferencias caldria:

  • Activar l’actualització automàtica del producte
  • Desactivar JavaScript

Adobe Flash

Un altre producte d’Adobe omnipresent en la majoria d’equips. Aquesta extensió per als navegadors també està patint l’assetjament per part dels delinqüents informàtics.

Es recomana accedir periòdicament a la pàgina que ens mostra quina versió tenim instal·lada i quina és l’última versió disponible, per a veure si és necessari actualitzar el producte:

http://www.adobe.com/software/flash/about/

Flash es distribueïx en 2 formats: un per a Internet Explorer i un altre per a la resta de navegadors. És imprescindible, per tant, visitar la pàgina anterior amb tots els navegadors que utilitzem.

Navegadors: Firefox, Chrome, Safari, …

Els navegadors potser siguen les aplicacions més utilitzades avui dia. És molt important tindre les últimes versions d’aquests productes, ja que són la porta d’entrada de la major quantitat de malware.

El navegador Internet Explorer s’actualitza automàticament amb el sistema Windows. La resta de navegadors tenen la seua pròpia gestió d’actualitzacions.

Es recomana revisar la configuració perquè s’actualitzen automàticament sense necessitar la intervenció de l’usuari.

Altres aplicacions

És convenient dedicar uns moments a revisar la configuració de totes les aplicacions que tinguem instal·lades. L’opció preferible és que la recerca de les actualitzacions es realitze de manera automàtica.

En alguns casos els fabricants mantenen distintes versions dels seus productes, donant suport temporal a les versions antigues. Normalment, en aquests casos, haurem de revisar manualment si comptem amb l’última versió.

Perquè no hàgem d’estar pendents de quan és necessari actualitzar les nostres aplicacions, una opció molt interessant és subscriure’s a una llista de correu en què siguem informats d’aquests temes. Us recomanem les llistes Avisos de Seguridad gestionades per l’INTECO.